Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 λάχανο 2 κιλά περίπου
2 κ.σ ελαιόλαδο (για το μείγμα)
1 φ.κ. ρύζι
3 μέτρια κρεμμύδια ξερά τριμμένα
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 φ. Κ. Ελαιόλαδο (για το μαγείρεμα)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπερι

Για το αυγολέμονο
1 αυγό
Χυμό ενος λεμονιού
Λίγο αλάτι

Tip! Αν θέλετε, αντί για αυγολέμονο μπορείτε να φτιάξετε μια κρέμα απλά βάζοντας ενα φλυτζάνι ζουμί απο το φαγητό σε μια αντικολλητική κατσαρόλα με λίγο αλάτι και πιπέρι, προσθετετε 25 γραμμάρια βούτυρο και μια κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύετε συνέχεια και μολις πήξει, προσθέτε χυμό απο 1 λεμόνι και έτοιμη!

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τον κιμά με το λάδι, το ρύζι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε το λάχανο σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Μόλις δούμε οτι πανιάζουν τα εξωτερικά φύλλα, το βγάζουμε απο την κατσαρόλα, αφαιρούμε τα φύλλα και το ξαναβουτάμε στο νερό όσες φορές χρειαστεί για να βγάλουμε όσα φύλλα χρειαζόμαστε. Τυλίγουμε τους ντολμάδες προσεκτικά και τους στρώνουμε στη κατσαρόλα. Μόλις τελειώσουμε , ρίχνουμε το λάδι, αλάτι και λίγο νερό και τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Μην ξεχάσετε να βάλετε ενα πιάτο πάνω απο τους ντολμάδες για να μην ανοίξουν. Μετά που θα πάρουν μια βράση, προσθέτουμε ακόμη ενα ποτήρι νερό και σιγοψήνουμε για μιάμιση ώρα περίπου. Τους κατεβάζουμε απο τη φωτιά και τους αυγοκόβουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου