Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ντολμαδάκια αυγολέμονο με κιμά της γιαγιάς Βασιλείας!

Μια λέξη έχω να πω για τη γιαγιά Βασιλεία.... σοκ και δέος! Κάποιες στιγμές στη ζωή μας αισθανόμαστε τυχεροί για μικρά πραγματάκια που μας κάνουν καλύτερους και έχουν κάτι να μας δώσουν..

Υλικά

60-70 αμπελόφυλλα
100 γρ. Ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ζωμό που ζεματίσαμε τα φύλλα
2 αυγά
χυμό από 2 λεμόνια

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Για τη γέμιση
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
150 γρ. ρύζι Καρολίνα



Εκτέλεση
Σε μπολ βάζουμε τον κιμά, το λάδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Ζεματίζουμε για 1-2 λεπτά τα αμπελόφυλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τυλίγουμε βάζοντας περίπου μια κουταλιά του γλυκού σε κάθε φύλλο γυρίζοντας προς τα μέσα τα πλαϊνά μέρη και τα βάζουμε με τάξη στριμωχτά στη κατσαρόλα. Μόλις τελειώσει αυτή η υπέροχη διαδικασία, προσθέτουμε το λάδι και το ζωμό. Τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε ανα διαστήματα για να βεβαιωθούμε ότι το φαγητό μας έχει ζουμί.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα ασπράδια με λίγο αλάτι, τους κρόκους, το λεμόνι και ζουμί από το φαγητό. Υπενθυμίζω ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει αργά! Περιχύνουμε το φαγητό μας μετά που θα το κατεβάσουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου